top of page

Herkes Yoga İçin Yaratılmamış

Güncelleme tarihi: 23 Ağu 2020


Kimilerinin tek bir işi var; o da kim ne derse itiraz edip, ona alternatif bir şey sunmaya çalışmak ve başkalarını da kendi doğrusunun tek doğru olduğuna ikna etmek…. Ve ne yazık ki bu durum, birbiri ile aynı kategoride yer almayan pek çok kavram için de yapılıyor; alakası olmayan şeyler kıyaslanıyor, konu çarpıtılıyor.


Nereden geldim buraya derseniz; yoga ile ilgili yazdığımız yazılar ve paylaştığımız gönderiler için yapılan yorumlardan elbette. Mesela bir şey paylaşıyorsunuz; “yoga dönüştürür”, “yoga size huzur verir”, “yoga sizi öz benliğiniz ile buluşturur” gibi gibi cümleler. Birkaç kişi çıkıyor ve altına hiçbir zaman anlam veremeyeceğim şeyler yazıyor. Bunların en çok rastlananı da; dönüşmek, huzur bulmak istiyorsan, din, inanç, ibadet kavramlarına yönelmek gerektiğine dikkat çekerek, yogayı ve yöntemlerini karalamak yönündeki yorumlar. Peki şimdi biz ne söyledik, siz ne anladınız? “Yoga bir din değildir!” diye üstüne basa basa söylemedik mi? Yoga bir din değilse, yogayı nasıl bir din, inanç sistemi veya ibadet yöntemi ile kıyaslayabilirsiniz. Bunu ilkokulda öğrendik sanıyordum, “aynı birimde olmayan iki veya daha fazla şey karşılaştırılamaz” yani kıyaslanamaz. Çünkü onlar aynı şey değildir. Tıpkı iyi yemek yapan biri ile iyi örgü ören biri için “hangisi işinde daha iyi” diye bir kıyas yapmamak gibi bir şey bu.


Yoga yapmak için herhangi bir şeye inanıyor ya da herhangi bir şeyi reddediyor olmak gerekmez. Yoga yapmak için, herhangi bir hobinden vazgeçmen gerekmez. Yoga yapmak için diğer yaptığın bedensel aktiviteleri terk etmen de gerekmez. Tüm bunlar sana eşlik ederken de, yoga sana pek çok şey kazandırmayı amaçlar. En basitinden fiziksel olarak bakacak olursak; yoga yapıyorsan, yerde uzun süre oturabilirsin, bileklerin ya da dizlerin ağrımaz; yere eğilip doğrulman çok daha kolay olur ve ilerleyen yaşlarında eklem problemleri yaşamazsın. Ve düşündüğünün aksine yoga seni kutsal saydığın şeylerden uzaklaştırmaz, inandığın ve sevdiğin her şeyi daha içten, daha samimi bir şekilde yaşamana olanak sağlayarak seni yapmanın ötesinde inandıklarınla hale geçme aşamasına getirir. Yapmanın ötesine geçip OL’mayı öğretir. Çünkü yoga bedensel ve ruhsal disiplin yoluyla senin dönüşümüne hizmet eden bir SİSTEM BİLİMDİR!


Aslına bakacak olursanız, hani hep diyoruz ya “Yoga herkes için vardır.” diye, sanki bunu şöyle ifade etmek daha doğru olacak; “Yoga herkes için vardır ama herkes yoga için yaratılmamıştır.” Vazgeçenler, çarpıtmaya çalışanlar, anlamayanlar her zaman olacaktır ama Yoga hep aynı yerde aynı şekilde duracaktır.


 
77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page